Kuna andsin pühaliku tõotuse, et ei kasuta before/after piltideks klientide fotosid (link), mõtlesin napsata mõned näited teile meie pere “erakogust”. Kõlab nii uhkelt, nagu muul ajal ma üldse ei jagaks mitte kuskil neid fotosid 😀 Tegelikult on need üles pildistatud kõik viimaste päevade jooksul, esimesed lausa täna ja teised nädal tagasi minu sünnipäeval.

Tegelikult oli mul ka väike tagamõte seda postitust tehes. Nimelt nõuanne… või soovitus. Samas ma ei tea kuidas teised fotograafid teevad, seda nõu jagas mulle juba üle(?)eelmisel aastal sõbranna kui ta enda jõulunurgas tumedal taustal pildistas. Proovisin siis tema nõuande järgi teha… aga nii nagu ma alguses ei saanud RAW failidest sotti, ei saanud ma ka tollel ajal sellest “välguteemast” aru (välku kasutasin, aga mitte mõistusega) ning heledas stuudios asi toimis mu jaoks nagunii.

Mis ma siis soovitan? Kui su välgul on rohkem seadeid kui on/off, saan juba täpsemalt rääkida. Ise kasutan YONGNUO YN560 IV välku (kaamera Nikon D7500). Kui sul on tumedamas stuudios tulukesi ja soovid saada mahedaid sooje värve ning tulukesed oleksid säravamad (ja ei peaks neid ekstra säravamaks töötlema), siis selleks sea enda välgu output (kiirus??? ma päriselt ei tea mis selle eesti keelne õige termin oleks) küllaltki madalaks ning kaamera ISO suuremaks! Siinkohal arvesta muidugi enda kaamera võimekust pimedamates oludes. Kohe selgitan ka täpsemalt edasi.

Kaamera võimekuse all pean silmas seda, kui palju on sellel grain‘i kõrge ISOga. Minu kaamera teeb väga häid pilte ka ISO 1200 peal, milleks mul üldiselt vajadust pole. Seega võin vabalt panna välgu kiiruse 1/128 peale (kuigi peamiselt on ta ikkagi 1/64 või 1/32 peal) ning ISO umbes 800-1000 peale.

Kui sinu kaamera ISO maksimum on aga näiteks 800, siis nii teegi ning vastavalt sellele ja sinu stuudio oludele, sea välk vastava tugevusega (ilmselt midagi 1/8, äkki ka 1/16). Päris tükk aega pildistasin välguga 1/1 kuni 1/4. Ehket välk oli TUGEV. Kui minust mingi aeg pilti tehti, jäi see ebamugavus silmadele hästi meelde ja siis meenuski mulle sõbranna soovitus!

PS! Välku ära suuna otse inimestele, vaid pane ette kas hajuti või suuna välk lakke. Minul on välk hajuti peal lakke suunatud.

Maakeeli öeldes, kompenseerid sa välgu puudujääki kaamerasse rohkem valgust lubades. Vähem välku, annab aga muudele tuledele taustal rohkem võimalust särada. Toonid on pehmemad. Kui sa muidugi neid fotosid vaadates seda ei näe, siis sori 😀 Mõttetu post 😀

Mina olen kahe käega välgu kasutamise poolt, ükskõik mis ilm väljas on, võid kindel olla, et stuudios välk käib plõks plõks! Lisaks soovitan tumedas stuudios (aga miks mitte ka heledas) panna maha reflektor (soojade toonidega stuudios kindlasti kuldne pool). Olen seda meelt, et mida täpsemalt on mul kõik seaded ja valgus paigas juba pildistamise ajal, seda kiiremini sujub pärast ka töötlus.

Jah, olid ajad kui minu suhtumine oli teine – küll ma Lightroomis pärast asja korda teen! Enam mitte! Ilma LR’ta muidugi ei saa, aga tunduvalt kergem on kõik. Tempo on praegusel ajal väga kiire ja seda enam soovitan rõhuda sellele, et juba pildistamise aeg saaksin kliendile kaamerast otse näidata juba väga häid pilte… mitte öelda neile, et “kujuta nüüd ette, et töötlus on ka peal” 😀

PS! Ma siinkohal ei oska pead anda mis head välgu seaded oleks heledas stuudios tulukestega, sest ma lihtsalt ei saa seda kohe järele testida. Eeldan aga, et mõte jääb samaks. Head katsetamist!