August: enne & pärast fototöötlust

Oi kuidas ma murdsin viimased nädal aega oma pead, kas üldse teha see postitus või ei?! Augustikuu on ju juba läbi ning fotode hulk lihtsalt meeeeeeleeeetuuuu! Oma paarsada giga vähemalt. See ei ole aga ammugi enam saladus, et täpselt sellised postitused meeldivad mulle endale kõige rohkem. Kuidas ma siis jätan sellel kuul selle tegemata?

Kohe päris raske oli valikut teha. Võtsin aga ette iga fotosessiooni ja valisin 3-4 lemmikut. Seejärel avastasin, et päris kuu alguses tehtud fotosessioonide toorfailid olen juba ammu ära kustutanud. Seega jäid nende võrdlused üldse ära. Esialgu tegin valmis oma 40 kollaaži, agaaaa… see tundus ikka natuke liig olevat. Seega jätsin alles enda kõige lemmikumad ja / või kõige suurema erinevusega fotod.

Miks ma aga tegelikult neid fotosid näitan? Hiljuti küsiti minult, et kas mina ka saadan oma klientidele RAW faile kui paluvad (ehket fotod mis on täiesti töötlemata). Lühike vastus on – ei. Muidugi lihtsustaks kõvasti mu tööd see, kui klient saaks kohe pärast sessiooni välja valida näiteks 40 fotot, mida ta sooviks töödelda lasta… aga paraku kui palju on neid kliente, kes suudavad vaadata neid fotosid sellise pilguga nagu fotograaf? Ehket ette kujutada seda, millised näevad need välja pärast fototöötlust.

Samas võib-olla on mu enda tase veel natuke madal ja ma ei julgegi neid toorfaile kliendile näidata, sest ta ei tea kas nendest saab nö saia teha või mitte. Mina aga tean 😀 Näiteks pildistamine metsas. Vihma sajab, kõik on maru hämar. Klient aga ei tea kuhu ma järeltöötluses valgust tahan lisada. Tema näeb lihtsalt fotot kus ta võib-olla naeratab kenasti, aga ta ei näe seda maagiat.

Kui ma veel seda võin end tulevikus näha tegemas, et saadan kliendile pildid, et ta enda lemmikud valiks, siis eluseeeeeees ei kujuta ette, et saadan kliendile toorfailid lihtsalt niisama talletamiseks. Eieieieieieiii! Kui just mind ei tellitagi lihtsalt fotosid tegema (ja keegi teine on palgatud töötlema… aga ma väga ei näe, et selline asi juhtuks).

Kui klient läheb fotograafi juurde, siis fotode üles pildistamine on vaid pool tööst. See on ainult pool hinda mille eest sa maksad. Igal fotograafil on oma käekiri ja see käekiri väljendubki juba täpsemalt järeltöötluses. Selle käekirja pärast sa ju endale fotograafi valisidki. Sellel teemal võiks vist veel pikalt kirjutada. Ehk kunagi teengi pikema postituse sellel teemal ja üritan natukene enda emotsioone taltsutada 😀

Rõhutan taaskord, et kuna kollaažid on kokku pandud Picasas, siis näib originaalfail siin veidi tumedam, kui ta tegelikult on. Nagu näete, siis olen hakanud veidi teistmoodi enda fotosid töötlema (vähemalt fotod alguses ja lõpus). Kas peaks mõne Lightroom tutorial‘i ka lähiajal tegema? Millise foto töötlemist näha tahaksite?

← Previous post

Next post →

10 Comments

 1. Ma loeks ka huviga kuidas pilte nii hästi töödelda, 4-6 pildid huvitaks näiteks 🙂

 2. Ma oleks nõus maksma töötluse õpetuse eest :). Igal juhul väga huvitatud! Mul on palju lapsi ja valgus pea alati vale, aga pole aega sättida, sest järgmine hetk on moment läinud

 3. Ma vaataks ka huviga kuidas nt 9 ja 10 tegid😊

  • Fotail

   No siis on vähemalt kaks fototöötluse õpetust tulemas 😉

 4. Hea meelega vaataks ja õpiks, kuidas teist-kolmandat fotot töödelda. 😉

  • Fotail

   Hea teada! Saladuskatte all ütlen, et adjustment brushiga 😀

 5. Tee jaaaa! Mulle hullult meeldib selle teise pildi tulemus. Kui meil Põnni asjad ostetud saavad, siis kutsun sind meile koju ja palun igale pildile sellist maagiat. 😀

  • Fotail

   Oooh sellest võimalusest haaraks kohe kümne küünega kinni 😉

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Close